Συστημικοί εναντίον αντισυστημικών

Σήμερα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα διακρίνονται σύμφωνα με  τρία χαρακτηριστικά: ιδεολογία, μνημονιακή στάση, συστημικότητα. Για την ιδεολογία και την μνημονιακή στάση δεν χρειάζεται να ασχοληθώ ιδιαίτερα, είναι λίγο πολύ γνωστά. Όσον αφορά τη συστημικότητα εννοώ κατά πόσο ένα κόμμα είναι μέρος του πολιτικού συστήματος.
Το κόμματα που έχουν πολυετή παρουσία στη Βουλή η αυτά που έχουν δημιουργηθεί από πολιτικούς με πολυετή παρουσία στη Βουλή είναι λίγο ως πολύ συστημικά. Διαφέρει ο βαθμός συστημικότητας. Πολύ συστημικά είναι τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τα περισσότερα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από λίγο συστημικός αλλά όσο ανέβαιναν τα ποσοστά του γινόταν περισσότερο. Το ΚΚΕ είναι το λιγότερο συστημικό αλλά όχι αντισυστημικό με την έννοια που δίνω στον όρο. Αυτοπροσδιορίζονται ενάντια του συστήματος αλλά εννοούν το υπάρχον οικονομικό σύστημα όχι το πολιτικό.
Το μόνο αντισυστημικό κόμμα εντός Βουλής είναι η Χρυσή Αυγή. Υπάρχουν πολλά άλλα αντισυστημικά κόμματα που βρίσκονται όμως εκτός Βουλής. Η ιδεολογία της ΧΑ δεν είχε απήχηση για πολλές δεκατίες και έτσι έμεινε εκτός πολιτικού συστήματος. Αυτό αποδείχθηκε το ισχυρό χαρτί της στη περίοδο της κρίσης όπου υπάρχει οργή από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας για το πολιτικό σύστημα. Η ραγδαία άνοδος της δεν οφείλεται στην ιδεολογία της αλλά στο ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών τους θεωρεί τους μόνους αντισυστημικούς.

Προσπαθεί να περάσει η αντίληψη ότι όσο συμβαίνουν με το διωγμό της ΧΑ αποτελούν συμμαχία των δημοκρατών ενάντια στους φασίστες. Κατά την άποψη μου είναι συμμαχία του συστημικού τόξου ενάντια στους αντισυστημικούς. Οι συστημικοί έδωσαν ένα καλό μάθημα στους αντισυστημικούς και μια ηχηρή προειδοποίηση σε όσους αντισυστημικούς τολμήσουν να διανοηθούν ότι υπάρχει χώρος και για αυτούς στη Βουλή.

Στέφανος
άνεργος

Για να μην διωχθώ η συλληφθώ γνωστοποιώ ότι δεν έχω ψηφίσει και δεν έχω καμμία σχέση με τη ΧΑ και δέχομαι να υπογράψω δήλωση κοινωνικών φρονημάτων αν μου ζητηθεί.