Πολιτικά αδιάβαστοι πολιτικοί

            Πάλι μπερδεύτηκαν στη ΝΔ με το τι είναι δεξιά, κέντρο, λαϊκή δεξιά, φιλελεύθερη δεξιά, κεντροδεξιά. Εάν ρωτήσεις εκατό ανθρώπους μέσα στη ΝΔ, τι είναι λαϊκή δεξιά και τι είναι φιλελεύθερη δεξιά, θα πάρεις εκατό διαφορετικές απαντήσεις. Το ξέρω γιατί το είχα κάνει πολύ παλιά (προ Χριστού) όταν ήμουνα στη ΝΔ. Δεν υπάρχει ένας διαβασμένος άνθρωπος να τους τα εξηγήσει;
            Τα έχουμε εξηγήσει από καιρό 

...για όλους τους πολιτικούς αλλά κυρίως για τους πρώην συναγωνιστές μας Νεοδημοκράτες. Ξέρουμε ότι είναι πολιτικά αδιάβαστοι. Πήραν ένα πτυχίο, έχουν διαβάσει 1-2 βιβλία Ελληνικής Ιστορίας. Διαβάζουν κάθε μέρα Καθημερινή, Ελεύθερο Τύπο και Δημοκρατία, περισσότερο για φιγούρα. Κυρίως βλέπουν τις φωτογραφίες και τις επικεφαλίδες. Συχνά τα κρατάνε ανάποδα. Αυτοί μας κυβερνούσαν και θα μας ξανακυβερνήσουν.
            Λοιπόν, η κεντροδεξιά από τη μια μεριά έχει το κέντρο και από την άλλη την άκροδεξιά. Τόσο οι φιλελεύθεροι όσο και η λαϊκή δεξιά είναι κάπου ανάμεσα. Λανθασμένα θεωρούνται οι φιλελεύθεροι ότι είναι κέντρο και η λαϊκή δεξιά ότι είναι πιο δεξιά. Για να γίνει κατανοητό πρέπει να χωρίσουμε τα ζητήματα σε δύο κατηγορίες:
  • Α: εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά (λαθρομετανάστες, ομοφυλόφιλοι, ναρκωτικά κλπ)
  • Β: οικονομικά
            Η λαϊκή δεξιά είναι μέρος εκλογικού σώματος. Η δεξιά δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στη χαμηλότερη εισοδηματική τάξη. Έτσι η λαϊκή δεξιά είναι κυρίως μικρομεσαίοι και το κατώτερο τμήμα της μεσαίας τάξης. Αντίθετα η αριστερή λαϊκή τάξη είναι τα χαμηλά στρώματα. Δηλαδή οι λαϊκοί δεξιοί δεν είναι πολύ φτωχοί, ως επι το πλείστον.
            Οι φιλελεύθεροι είναι προς το κέντρο στη κατηγορία Α και ακροδεξιά στη κατηγορία Β. Αντίθετα η λαϊκή δεξιά είναι προς το κέντρο στη κατηγορία Β και πιο δεξιά στη κατηγορία Α. Η ΧΑ είναι μια ακραία λαϊκή δεξιά. Θεωρείται ακροδεξιά που είναι τελείως λανθασμένο. Η ΧΑ είναι ακροδεξιά στη κατηγορία Α αλλά κεντροαριστερά στη κατηγορία Β.  
                     Ο χώρος του κέντρου είναι κοντά με τους φιλελεύθερους στη κατηγορία Α και κοντά με τη λαϊκή δεξιά στη κατηγορία Β.  Η άκρα δεξιά είναι κοντά με του λαϊκούς δεξιούς στη κατηγορία Α και κοντά με τους φιλελεύθερους στη κατηγορία Β. Επίσης παίζει ρόλο το σημείο που καταλαμβάνει πάνω στον άξονα η θέση σε κάθε ζήτημα. Μπορούν να δημιουργηθούν άπειροι συνδυασμοί. Πάντως δεν γίνεται να σας τα εξηγούμε μέσα από το Ιντερνετ. Καλύτερα να έρθουμε να πάρουμε εμείς τις θέσεις σας.

Μάρκος Δ