Νεοκαραμανλισμός

Ριζοσπαστισμός είναι η προσπάθεια ρήξης με το παρελθόν και το κατεστημένο και η προώθηση ριζικών αλλαγών στην κοινωνία, την πολιτική κ.α. με αποφασιστικές μεθόδους.

Συντηρητισμός ή κονσερβατισμός (γαλλ.conservatisme) ονομάζεται η επιφυλακτική και συντηρητική αντιμετώπιση νέων θεσμών, αρχών και αξιών της κοινωνίας, σε ατομική και ομαδική βάση. Γενικά, σημαίνει την επιφυλακτική έως αρνητική στάση απέναντι σε οποιοδήποτε νεωτερισμό. Ο συντηρητισμός είναι υπέρμαχος της προάσπισης αυτών που είναι ήδη δεδομένα, αφομοιωμένα και δεν δημιουργούν κινδύνους και κραδασμούς στο κατεστημένο, και κυρίως δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές.

 Οι παραπάνω ορισμοί είναι από την Βικιπαίδεια. Ο ριζοσπαστισμός είναι περίπου το αντίθετο του συντηρητισμού. Οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημα τους. Ο Σαμαράς μίλαγε για κοινωνικό φιλελευθερισμό. Οι Καραμανλικοί για ριζοσπατικό φιλελευθερισμό. Φαίνεται κάπου στις πολιτικές της ΝΔ η προσπάθεια ρήξης με το παρελθόν και το κατεστημένο και η προώθηση αλλαγών στην κοινωνία; Η ιδεολογία της ΝΔ είναι ο συντηριτικός φιλελευθερισμός δηλαδή η επιφυλακτική αντιμετώπιση νέων θεσμών, αρχών και αξιών.
Η δικιά μας ιδεολογία, της Νέας Αρχής, είναι ριζοσπαστικός λαϊκός φιλελευθερισμός. Δίνουμε μεγάλη σημασία και στο ριζοσπαστικό και στο λαϊκό. Ριζοσπαστικός σημαίνει μεγάλες αλλαγές στη κοινωνία. Λαϊκός σημαίνει πολιτικές για τις μεγάλες κοινωνικές μάζες και όχι για τους λίγους. Αντίθετα η ΝΔ προωθεί πολιτικές για τους λίγους.
 Μεταξύ μας χρησιμοποιούμε εναλλακτικά και τον όρο νεοκαραμανλισμός. Χρησιμοποιούμε τον όρο καραμανλισμός αντί για τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό γιατί έτσι είναι ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα. Τώρα το ανακοινώνουμε και δημόσια. Είναι η κατάλληλη στιγμή. Η ονομασία Νέα Αρχή μπορεί να θεωρηθεί εκτός από Νέα Αρχή για τη χώρα, τη κεντροδεξιά και Νέα Αρχή για τον καραμανλισμό δηλαδή νεοκαραμανλισμός.
Ο νεοφιλελευθερισμός είναι μια νέα τάση του φιλελευθερισμού που κινείται προς τα δεξιά του. Ο δικός μας νεοκαραμανλισμός έχει σε αρκετά ζητήματα ίδια τοποθέτηση με τον καραμανλισμό, σε λίγα είναι προς τα δεξιά του καραμανλισμού και σε περισσότερα είναι προς το κέντρο. Έτσι συνολικά είναι περισσότερο προς το κέντρο σε σχέση με το καραμανλισμό γιατί πιστεύουμε ότι οι σύγχρονες συνθήκες το απαιτούν.
Δεν θεωρούμε ότι ο καραμανλισμός είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Καραμανλή ούτε και ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός ότι είναι εφεύρεση και ιδιοκτησία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όπως έχουμε γράψει σε πρόσφατα άρθρα, από τις διάφορες τάσεις της ΝΔ είμαστε πιο κοντά στους Καραμανλικούς. Δεν ανήκουμε στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή. Τον έχουμε δεί μόνο στη τηλεόραση και στο βάθρο σε ομιλίες του. Επαφές με τον πολιτικό του κύκλο έχουμε όπως όμως έχουμε και με του Σαμαρά και του Μητσοτάκη.
Σήμερα όταν λέμε Καραμανλικοί εννοούμε το κύκλο του Κώστα Καραμανλή. Αυτοί δεν είναι όλοι της ιδεολογίας του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Μπορεί να είναι συντηρητικοί φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι η λαϊκοί δεξιοί. Με τους καθαρά Καραμανλικούς (από άποψη ιδεολογίας) έχουμε περίπου 20 χρόνια διαφορά στο μέσο όρο ηλικίας και 50 χρόνια διαφορά στην ιδεολογία.
Ο δικός μας είναι μοντέρνος καραμανλισμός του 2025. Προσαρμοζόμαστε στις σημερινές συνθήκες αλλά αυτό δεν μας αρκεί. Κοιτάζουμε και 10 χρόνια μπροστά με παγκόσμια προσέγγιση. Ο δικός τους παλαιοκαραμανλισμός είναι του 1974 και έχει ευρωπαϊκή προσέγγιση.
Επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε με τους παλαιοκαραμανλικούς καθώς παρ' όλες τις διαφορές μας είμαστε σχετικά κοντά. Η ιδεολογική εγγύτητα δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά συνεργασία. Το μέλλον θα δείξει.


Σημείωση: όποιος ενδιαφέρεται να μάθει για τον καραμανλισμό, μπορεί να διαβάσει αποσπάσματα της ομιλίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Πρώτο Συνέδριο της ΝΔ στη Χαλκιδική το 1979. 

Πάνος