Πολυδιάσπαση κεντροδεξιάς 5Χ3

Υπάρχουν πολλοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που υποστηρίζουν ότι η κεντροδεξιά είναι μια. Μεγαλύτερη βλακεία από αυτή δεν υπάρχει. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι βλάκας, ξέρει πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει. Προσπαθεί όμως να το περάσει γιατί έτσι τον βολεύει. Μια άλλη άποψη λέει ότι η κεντροδεξιά έχει δύο τάσεις, τη δεξιά και την κεντρώα. Μια τρίτη θεώρηση περιλαμβάνει τρεις, δεξιούς, φιλελεύθερους και του υπόλοιπους. Εμείς πιστεύουμε ότι η κεντροδεξιά έχει τουλάχιστον 5 τάσεις: κεντρώοι, ακροδεξιοί (ΑΔ), λαϊκοί δεξιοί (ΛΔ), φιλελεύθεροι (ΦΙΛΕΛ) και οι ενδιάμεσοι (βλ επίσης Επανεξέταση χάρτη κεντροδεξιάς).

Αυτό αφορά τις ιδεολογικές τάσεις και είναι μια υπεραπλούστευση. Τα κόμματα είναι κάτι ξεχωριστό. Η ΝΔ προσπαθούσε να καλύψει όλες τις τάσεις μέχρι που δημιουργήθηκε το ΛΑΟΣ και η Δράση. Ενώ το ΛΑΟΣ κατόρθωσε να αποσπάσει ένα σημαντικό κομμάτι, η Δράση δεν το κατάφερε. Η Δράση όπως και η Δημιουργία Ξανά είναι πιο καθαρές εκπροσωπήσεις του φιλελεύθερου χώρου. Ο ΛΑΟΣ κινείται στο χώρο ακροδεξιάς – λαϊκής δεξιάς. Η Χρυσή Αυγή (ΧΑ) είναι μια ακραία λαϊκή δεξιά. Για αυτό είπα τουλάχιστον 5 τάσεις. Εάν το χωρίσουμε ακόμη περισσότερο μπορεί να προκύψουν και άλλες.
Το κόμμα είναι ευρύτερο της τάσης. Ένα κόμμα μπορεί να καλύπτει μια η περισσότερες τάσεις. Ακόμη μπορεί να καταλαμβάνει και περισσότερους ιδεολογικούς χώρους. Οι ΑΝΕΛ και το ΕΠΑΜ θεωρητικά καλύπτουν από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά.  Στη πράξη οι ΑΝΕΛ είναι λαϊκή δεξιά (ΛΔ) και το ΕΠΑΜ κάπου στην αριστερά. Το κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστεί με όποιο τρόπο θέλει και να επιλέξει ποιους ιδεολογικούς χώρους και τάσεις καταλαμβάνει. Το θέμα είναι πόση επιτυχία θα έχει στο εγχείρημα. Εάν ήταν τόσο απλό, θα δημιουργούνταν ένα κόμμα από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά και θα έπαιρνε ποσοστά 70%+.  
Η ΝΔ πριν τη δημιουργία του ΛΑΟΣ καταλάμβανε αυτόν τον χώρο (του ΛΑΟΣ). Ο Σαμαράς προσπάθησε να τον διεμβολίσει και το κατάφερε. Όμως η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ πήραν συνολικά μεγαλύτερο μέρος του κεντροδεξιού εκλογικού σώματος από ότι είχε ο ΛΑΟΣ. Το δόγμα Σαμαρά είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και η κατάληψη από τη ΝΔ όλου του χώρου κέντρου + δεξιάς. Εάν ο Άδωνις έλεγε ότι η ΝΔ προσπαθεί να καταλάβει όλη τη κεντροδεξιά θα έλεγε την αλήθεια. Είναι τελείως διαφορετικό αυτό από το να μας λέει ότι η κεντροδεξιά είναι μία. Το δόγμα Καραμανλή, αντίθετα με το δόγμα Σαμαρά, υποστηρίζει διεύρυνση προς το κέντρο και εγκατάλειψη του χώρου της άκρας δεξιάς.
Για να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο πολύπλοκα, εκτός από την ιδεολογική διάσπαση, έχει δημιουργηθεί και τριχοτόμηση λόγω οικονομικής κατάστασης. Μεγάλο μέρος της παλαιάς κεντροδεξιάς που ψήφιζε ΝΔ, βρίσκεται πλέον σε επίπεδα οικονομικής εξαθλίωσης. Πολλοί που στο παρελθόν ανήκαν στη μεσαία και ανώτερη οικονομική τάξη ανήκουν πια στους προλετάριους (κατώτερη τάξη). Βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση και κρατάνε στάση αναμονής διότι δεν μπορούν να προβλέψουν τη μελλοντική κατάσταση τους. Εάν διατηρηθούν στα ίδια η χειρότερα επίπεδα, αντιλαμβάνονται ότι τα συμφέροντα τους εκπροσωπούνται πλέον από κόμματα όπως το ΚΚΕ η έστω η ΧΑ. Ευελπιστούν ότι θα έρθει η ανάκαμψη για τη χώρα και για αυτούς και έτσι θα παραμείνουν ιδεολογικά στον ίδιο χώρο.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται όλοι όσοι διατηρούν ακόμη ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Ενδιάμεσα στους εξαθλιωμένους και τακτοποιημένους βρίσκεται άλλη μια μεγάλη κατηγορία που έχει πιεστεί αρκετά αλλά δεν έχει φθάσει στην εξαθλίωση. Και αυτοί κρατάνε στάση αναμονής για να δουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον και να κινηθούν ανάλογα πολιτικά.
 Οι ψηφοφόροι που έχουν παραμείνει στη ΝΔ είναι οι προνομιούχοι, ο ευρύτερος κομματικός μηχανισμός και κάποιοι ηλικιωμένοι που δεν καταλαβαίνουν και ψηφίζουν ΝΔ από συνήθεια χωρίς να το σκεφτούν. Οι υπόλοιποι έχουν διασπαστεί σε ΑΝΕΛ, ΧΑ, άλλα κόμματα η Α.Λ.Α. ( Αποχή Λευκό Άκυρο ). Εμείς στη Νέα Αρχή προσπαθούμε να εκφράσουμε τους εξαθλιωμένους και τους πιεσμένους της κεντροδεξιάς.
Καλύπτουμε το χώρο του κέντρου, της μετριοπαθούς λαϊκής δεξιάς και του μετριοπαθούς φιλελευθερισμού. Κοινό χαρακτηριστικό και συνδετικός ιστός όλων των τάσεων είναι οι ανθρωπιστικές αξίες, κάτι που δεν έχουν οι ακραία φιλελεύθεροι. Πάραυτα, διατηρούμε φιλικές σχέσεις με τη Δημιουργία Ξανά καθώς και αυτοί είναι κόμμα πολιτών και όχι πολιτικών. Έχουμε επιχειρήσει, χωρίς αποτέλεσμα, ένωση μικρών κομμάτων και κινήσεων της κεντροδεξιάς σε ένα πολυτασικό σχήμα (βλ. Συνεργασίες).
Πόλεμο (πολιτικό) έχουμε κηρύξει μόνο στη ΝΔ. Υπήρξε μια ανακωχή λόγω των εσωκομματικών εκλογών αλλά η σύγκρουση συνεχώς θα εντατικοποιείται. Τους λόγους τους έχουμε εξηγήσει διεξοδικά. Περιληπτικά, θεωρούμε ότι η ΝΔ έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη κατάντια της χώρας και εάν δεν σταματήσει να είναι κόμμα εξουσίας και η κύρια δύναμη της κεντροδεξιάς, η χώρα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα της. 

Δημήτρης