Συνεταιρισμοί

Τους Νεοδημοκράτες κοροϊδεύετε αλλά τελικά εσείς είσαστε οι βλάκες. Αυτοί δεν είναι καθόλου βλάκες. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών. Ταυτόχρονα εξαπατούν και  χειραγωγούν τους πολλούς με τη βοήθεια των ΜΜΕ και δίνουν την εντύπωση ότι υπηρετούν τα συμφέροντα τους.
Νομίζετε ότι δεν έχουν σκεφτεί να προωθήσουν συνεταιριστικές μορφές παραγωγής και κατανάλωσης όπως εσείς προτείνετε ; Το θέμα είναι ότι δεν βολεύει τους φίλους τους που «τσεπώνουν» τα κέρδη. Δεν αναφέρομαι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που απλά κάνουν ένα καλύτερο μεροκάματο από τους υπαλλήλους τους. Εννοώ τους μεγαλοκαρχαρίες. Εάν προωθήσουν συνεταιριστικές μορφές, τότε τα κέρδη θα τα μοιράζονται οι εργαζόμενοι. Τώρα τα κέρδη τα «βάζουν στη τσέπη» οι φίλοι των Νεοδημοκρατών.
Εάν δημιουργηθούν αρκετές επιτυχημένες συνεταιριστικές προσπάθειες, θα  ανοίξει την όρεξη και στους υπόλοιπους και αυτό μοντέλο επιχειρηματικότητας θα εξαπλωθεί. Αυτό θα κόψει τα κέρδη των φίλων των Νεοδημοκρατών. Οι συνεταιρισμοί δεν χρειάζεται να έχουν νομική μορφή συνεταιρισμού. Μπορεί να είναι και ανώνυμες εταιρείες η να έχουν άλλη μορφή. Αυτό που τους διαφοροποιεί είναι ότι οι εργαζόμενοι έχουν το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών.
Οι συνεταιρισμοί στο παρελθόν είχαν αποτύχει. Είχαν κρατικίστικη νοοτροπία και κάκιστη οργάνωση. Έπαιρναν επιδοτήσεις και γινόντουσαν πολλές ρεμούλες. Κάποιοι έκαναν μεγάλες περιουσίες από τους συνεταιρισμούς. Για να πετύχουν θα χρειαστούν οργάνωση παρόμοια με αυτή των άλλων επιχειρήσεων. Πρέπει να τους διοικούν άνθρωποι με ικανότητες και γνώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί προνομιακή μεταχείριση επιδοτήσεων. Ότι ισχύει για τις άλλες επιχειρήσεις θα πρέπει να ισχύει και για τους συνεταιρισμούς. Ο φορολογούμενος δεν πρέπει να πληρώνει. Προώθηση συνεταιρισμών μπορεί να γίνει με πολλούς άλλους τρόπους.
Οι συνεταιρισμοί θα έλυναν εν μέρει το πρόβλημα της ανεργίας. Νομίζω ότι ιδέες  και ικανότητες υπάρχουν όπως και όρεξη για δουλειά. Χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Μπορεί κάποιος να έχει μια καλή ιδέα αλλά για να την πραγματοποιήσει να χρειάζεται τη συνεισφορά και άλλων. Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις το πρώτο καιρό είναι ζημιογόνες. Ένας επιχειρηματίας χρειάζεται αρκετό κεφάλαιο για να ξεκινήσει. Ειδικά στην αρχή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Εάν «πάρει μπροστά» η επιχείρηση, μπορεί να πληρώνει τα έξοδα της και να αφήνει κέρδη. Με τη συνεταιριστική μορφή μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερα ίδια κεφάλαια. Επίσης τα έξοδα είναι μειωμένα γιατί δεν χρειάζεται πληρωμή μισθών στη δύσκολη αρχή. 

Παύλος