Οικουμενική με καραμανλικούς

Από ότι διαβάζω θεωρείτε ότι το πρόβλημα για δημιουργία Οικουμενικής είναι ο Μητσοτάκης. Κατά πρώτο να προσδιορίσουμε τι εννοούμε Οικουμενική. Είναι η μεγάλη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ με την προσθήκη άλλων ενδιαφερόμενων. Η Οικουμενική μπορεί να έχει από 2 έως 8 κόμματα. Τώρα, ίσως ο όρος Οικουμενική να μην είναι ο πιο ακριβής διότι υπονοεί τη συμμετοχή και των 8 κομμάτων. Ο σωστός όρος είναι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ + άλλα. Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον όρο Οικουμενική αφού ξεκαθάρισα τι ακριβώς εννοώ.

Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για Οικουμενική. Βασικά προσπαθούν να παίξουν ρόλο διαμεσολαβητικό επειδή τη πιστεύουν (την Οικουμενική) αλλά για να έχουν και ένα ρόλο σε αυτή. Θεωρώ ότι η απόφαση εξαρτάται κυρίως από τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι αυτός που πρέπει να πειστεί και όχι ο Μητσοτάκης. Ο Τσίπρας βέβαια δεν κάνει του κεφαλιού του αλλά λαμβάνει υπόψη του την άποψη των Συριζαίων και περισσότερο των πρωτοκλασάτων. Σίγουρα δεν θα τους αρέσει ο όρος αλλά είναι μια πραγματικότητα. Και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όλοι τελείως ίσοι, απλά είναι πιο ίσοι από ότι στη ΝΔ. Αφού πειστεί λοιπόν ο Τσίπρας πρέπει να πείσει και τους πρωτοκλασάτους που με τη σειρά τους θα πείσουν τους δευτεροκλασάτους.
Ο Μητσοτάκης εξελέγη με διαφορά λίγων χιλιάδων ψήφων από το Μεϊμαράκη. Μη ξεχνάμε ένα σημαντικό γεγονός. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές έγιναν με αρχηγό το Μεϊμαράκη και τότε εξελέγη η κοινοβουλευτική ομάδα. Η ΝΔ έχει 75 βουλευτές. Ξέρω που πρόσκεινται αρκετοί από αυτούς αλλά επειδή δεν γνωρίζω για όλους δεν μπορώ να βγάλω ποσοστά. Σίγουρα πάντως δεν είναι Μητσοτακική. Μάλλον Καραμανλική πλειοψηφία θεωρώ ότι υπάρχει, χωρίς να είμαι βέβαιος. Εικάζω ότι περίπου 40 βουλευτές από τους 75 είναι καραμανλικοί.
Κανονικά πρέπει να βρίσκονται στη γραμμή Μεϊμαράκη που έδειξε ότι είναι πολύ πιο δεκτικός στη συγκυβέρνηση. Αυτός ίσως να είναι και ένας σημαντικός λόγος που έχασε τις εκλογές. Στο εσωκομματικό ακροατήριο δεν αρέσουν οι μοιρασιές. Ξεχνούν βέβαια ότι η αυτοδυναμία είναι σχεδόν αδύνατη και αναγκαστικά θα μοιραστούν την εξουσία με άλλους. Ίσως προτιμούν συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ η Ποτάμι επειδή η αναλογία δυνάμεων θα είναι συντριπτικά υπερ της ΝΔ. Αυτή η ανάλυση δεν είναι όμως επί του παρόντος. Η γραμμή Μεϊμαράκη και Καραμανλή έβαζε το εθνικό συμφέρον πρώτα και είναι δεκτική στη μεγάλη συγκυβέρνηση. Η γραμμή Σαμαρά και Μητσοράκη έβαζε πρώτα το κομματικό συμφέρον και ήταν αντίθετη στη συγκυβέρνηση.
Ο Καραμανλής έχει ένα χαρακτηριστικό που άλλες φορές είναι καλό και άλλες είναι κακό. Περιμένει, περιμένει, περιμένει...Περιμένει λοιπόν να δει πως θα διαμορφωθούν οι καταστάσεις και δεν θέλει να επέμβει εάν δεν υπάρχει λόγος. Δεν θέλει να «μπλέξει στα πόδια» του Μητσοτάκη εάν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Εάν θεωρηθεί απαραίτητη η συγκυβέρνηση για το καλό της χώρας, τότε νομίζω ότι δεν θα έχει ενδοιασμούς.  
Βέβαια αυτό θα σημάνει τη διάσπαση της ΝΔ. Εγώ όπως και εσείς το θεωρούμε καλή εξέλιξη για τη κεντροδεξιά γιατί θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα. Ο Καραμανλής νομίζω ότι επί της αρχής είναι αντίθετος αλλά δεν την αποκλείει για σοβαρό λόγο. Νομίζω ότι υπάρχουν πια πολύ σοβαροί λόγοι. Συζητάμε πλέον για Ελληνική Άνοιξη, Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Τέλος του κόσμου, λυντσάρισμα πρωθυπουργών.
Ο Τσίπρας κανονικά θα πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν καμιά 40 βουλευτές πρόθυμοι για συγκυβέρνηση. Θα πρέπει να του το έχει «σφυρίξει» ο Παυλόπουλος η ο Καμένος. Ενδέχεται όμως και να μη το γνωρίζει. Εάν δεν το ξέρει ας τον ενημερώσει κάποιος. Εκτός από το καλό της χώρας, η συγκυβέρνηση  μακροχρόνια θα είναι για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ η καλύτερη λύση. Θα τους δώσει την ευκαιρία να συνεχίσουν να διεκδικούν την εξουσία για πολλά χρόνια, ειδικά εάν ενταχθούν στο γκρουπ των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Έτσι όπως το πάνε τώρα, σε κανένα χρόνο θα φύγουν και δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ.  

Μιχάλης