Η λύση στο Συνταξιοδοτικό

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο Λεβέντης λέει ανάμεικτα σωστά και παλαβά. Είχε προτείνει να εφαρμοστεί ένα σύστημα στο Συνταξιοδοτικό, ανάλογο με της Αυστραλίας. Εκεί, πάνω από ένα όριο εισοδήματος από άλλες πηγές, η σύνταξη είναι μηδενική. Είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι απόλυτα σωστό. Ένας άλλος που λέει ανάμεικτα σωστά και παλαβά είναι ο Μάνος. Η δική του πρόταση είναι 700 € σύνταξη για όλους στα 67. Και αυτή η πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι απόλυτα σωστή.

Επειδή ο Μάνος το σωστό πρέπει να το συνοδεύει απαραίτητα με κάτι παλαβό, είπε τη μεγαλύτερη παλαβομάρα που έχει πει πολιτικός τα τελευταία 20 χρόνια. Είπε ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον με το Μητσοτάκη. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ελπίδα με το Μητσοτάκη. Ο κάθε Μητσοτάκης φέρνει μόνο τη καταστροφή. Ελπίδα υπάρχει μόνο εάν απαλλαγούμε από τον Μητσοτάκη. Ο Μάνος όμως δεν μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλη μπούρδα ξεστόμισε γιατί είναι ομοϊδεάτης του Μητσοτάκη και έτσι αυτά που προτείνει ο Μητσοτάκης του φαίνονται σωστά. Και οι δύο ανήκουν στον ιδεολογικό χώρο των ακραία φιλελεύθερων που στην Ευρώπη εκπροσωπείται από το ALDE.
Η πρόταση του Μάνου έχει μια σωστή λογική αλλά είναι ακραία. Η λογική του είναι ως εξής. Παίρνει το ποσό που μπορούμε να πληρώσουμε για συντάξεις, το διαιρεί δια του αριθμού των συνταξιούχων και προκύπτει το νούμερο 700€. Έχει αναδιανεμητική στάση αλλά ακραία. Ο Μάνος έχει υπεραπλουστευτικές τάσεις και εμμονές. Του αρέσουν τα flat, flat tax rate, flat pension κλπ. Άλλο η απλούστευση και άλλο η υπεραπλούστευση.
 Θα βλέπαμε πιο σωστό ένα εύρος, πχ 500-900 € αντί για συγκεκριμένο νούμερο. Όμως δεν το προτείνουμε γιατί πρέπει να υπεισέλθει και η λογική του Λεβέντη δηλαδή να ληφθούν υπόψη και άλλες πηγές εισοδήματος. Ούτε αυτός όμως αντιμετωπίζει τη συνολική καμπύλη κατανομής εισοδήματος στους συνταξιούχους.
Αυτό που έχουμε προτείνει είναι να εξετασθεί συνολικά η καμπύλη εισοδήματος όλων, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων. Με αυτό το τρόπο διορθώνεται και μια από τις βασικές αδυναμίες του καπιταλιστικού συστήματος, η άνιση κατανομή εισοδήματος. Πρακτικά θα δημιουργηθεί μια ξεχωριστή καμπύλη κατανομής εισοδήματος για τους συνταξιούχους που όμως θα διαμορφωθεί σε συνδυασμό με τη καμπύλη κατανομής για τους εργαζόμενους. Το συνολικό ποσό για συντάξεις θα είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί στους υπολογισμούς του ο Μάνος και που είναι αυτό που μπορεί  αντέξει η χώρα. Έτσι υπεισέρχεται και η αναδιανομή του Μάνου αλλά και η συνολική θεώρηση όλων των πηγών εισοδήματος του Λεβέντη.
Θεωρούμε ότι το σχήμα της καμπύλης πρέπει να πλησιάσει περισσότερο τη κανονική κατανομή όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Ένα εργαλείο είναι η αρνητική φορολόγηση που έχει προτείνει ο Milton Friedman. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δηλαδή η καμπύλη εισοδήματος να μην ξεκινάει από το μηδέν αλλά από το ελάχιστο εισόδημα και στη συνέχεια να γίνεται κανονική. Η κατώτατη σύνταξη θα καθορίζεται σε σχέση με το κατώτατο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων και άλλων πηγών εισοδήματος. Το ίδιο θα ισχύει και με το επίδομα ανεργίας που θα πρέπει να καθορίζεται σε σχέση με το κατώτατο εισόδημα, υπολογιζόμενων και των άλλων πηγών εισοδήματος. Στη Νέα Αρχή έχουμε επεξεργαστεί διάφορα σημαντικά προβλήματα και έχουμε βρει τις καταλληλότερες λύσεις. Τέλεια λύση δεν υπάρχει αλλά υπάρχει όμως η καλύτερη. Θα τακτοποιήσουμε πάρα πολλά χρόνια προβλήματα. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Ελληνικός λαός είναι να μας εμπιστευτεί με τη ψήφο του.  

Κ. Μ.