Νεοδημοκρατιάδα Α

Τον Μάιο του ’80, ο Γεώργιος Ράλλης διαδέχτηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν αυτός που ένα χρόνο πριν είχε υπογράψει ως Υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον Καραμανλή, την συνθήκη ένταξης στην ΕΟΚ, παρουσία όλων των Ευρωπαίων ηγετών. Είχε εκλεγεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όπου είχε επικρατήσει του Ευάγγελου Αβέρωφ. Στις οικογένειες τόσο του πατέρα του όσο και της μητέρας του υπήρχαν πολλοί πολιτικοί και πρωθυπουργοί. Ο πατέρας του ήταν Μακεδονομάχος αλλά και πρωθυπουργός επί ναζιστικής κατοχής. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ως δωσίλογος και πέθανε στη φυλακή.

Το Δεκέμβριο του ’81, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε αυτή τη φορά τον Αβέρωφ στην αρχηγία του κόμματος. Ξεκίνησε τη πολιτική σταδιοδρομία του με το κόμμα των Φιλελεύθερων του Βενιζέλου. Είχε σημαντικό ρόλο στη υπογραφή σύνδεσης Ελλάδας ΕΟΚ το '62 ως Υπουργός Εξωτερικών. Είχε τεθεί από το '56 υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου και έπαιξε αρνητικό καταλυτικό ρόλο στην τουρκική εισβολή καθώς φαίνεται ότι την υποστήριζε. Ήταν αυτός που έπεισε το συμβούλιο των στρατιωτικών και πολιτικών τον Ιούνιο του '74 για τον ερχομό του Καραμανλή. Η Οριάνα Φαλάτσι, σύντροφος του Παναγούλη, θεωρεί ότι ο Αβέρωφ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δολοφονία του. Ο Παναγούλης είχε στοιχεία για την ανάμειξη πολλών πολιτικών στο καθεστώς της επταετίας και είχε ενημερώσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
 Ήταν εμπνευστής των Κενταύρων και των Ρέιντζερς που αρχηγοί τους ήταν ο Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο Μάνος Μανωλάκος. Τελούσαν υπό τις ευλογίες των πουλέν της Ντόρας, του Μεϊμαράκη και του Βουλγαράκη που επονομαζόντουσαν Ντοράκια. Στους Κενταύρους και τους Ρέιντζερς φέρονται να έχουν ενεργή συμμετοχή τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πυρήνας του Κορυδαλλού ήταν ιδιαίτερα ισχυρός. Η οικογένεια Μιχαλολιάκου είναι μεγάλη οικογένεια των Μανιάτικων του Πειραιά που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος είναι ξάδελφος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Γραμματέα της Χρυσής Αυγής.
Το Σεπτέμβριο του ‘84 αναλαμβάνει την αρχηγία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που επικράτησε του Κωστή Στεφανόπουλου. Με τους Μητσοτάκηδες έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα και θα ασχοληθούμε πάλι. Έμεινε αρχηγός μέχρι τον Οκτώβριο του ‘93 οπότε και τον διαδέχθηκε ο Μιλτιάδης Έβερτ. Συνυποψήφιοι του ήταν ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Σωτήρης Κούβελας. Στο τέλος έμειναν δύο, ο Έβερτ και ο Βαρβιτσιώτης. Ο Έβερτ είχε αναδειχθεί ως αρχηγός του εσωκομματικού αντάρτικου στον Μητσοτάκη. Πάραυτα, εξασφάλισε τη στήριξη του μητσοτακικού στρατοπέδου με τη βοήθεια του οποίου κέρδισε. Η μυστική συνάντηση έγινε με τη Ντόρα στο σπίτι του Βουλγαράκη. Είχε κάνει επίσης συμφωνία με τον Βαρβιτσιώτη, διαμέσου του Τσαλδάρη, να τον κάνει αντιπρόεδρο. Ο Έβερτ ανταπέδωσε στους Μητσοτάκηδες με ένθερμη υποστήριξη της Ντόρας το '09.
Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης σπούδασε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας και ο πατέρας του Μιλτιάδης ήταν φίλος και δικηγόρος του Ιωάννη Ράλλη. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε καταδικαστεί για υπόθαλψη εγκληματία και προτροπή αστυνομικών σε ψευδορκία. Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Βαρδινογιάννη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας. Ο Παύλος Βαρδινογιάννης ήταν ο δεύτερος βουλευτής που είχε εκλεγεί το '77 με το κόμμα των Φιλελεύθερων μαζί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ο πατέρας του Μιλτιάδη Έβερτ Άγγελος ήταν βαυαρικής καταγωγής. Το '41, επί γερμανικής κατοχής ανέλαβε αστυνομικός διευθυντής της Αθήνας. Παράλληλα βοήθησε πολλούς Εβραίους. Υποστηρίζεται ότι είχε ενεργό ρόλο στην αντίσταση, κάτι το οποίο όμως αμφισβητείται. Ο Αλέξανδρος Παπάγος τον έθεσε σε διαθεσιμότητα για ενδείξεις εμπλοκής του με ξένους πράκτορες.
Μετά την αποτυχία των εκλογών του ‘96 ο Έβερτ παραιτείται αλλά επανεκλέγεται υπερισχύοντας του Γεωργίου Σουφλιά. Ύστερα από πρωτοβουλία των Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται αρχηγός τον Μάρτιο του ‘97. Συνυποψήφιοι ήταν οι Σουφλιάς, Έβερτ και Πολύδωρας. Στο δεύτερο γύρο αναμετρήθηκε ο Καραμανλής με το Σουφλιά. Ο Σουφλιάς υποστηρίχτηκε από τους Μητσοτακικούς.


Η. Ν.