Η πλειοψηφία της κέντρο+δεξιάς

Ο Μητσοτάκης δεν είναι εχθρός της μεσαίας και της λαϊκής τάξης μόνο. Είναι και εχθρός του ALDE, του Μάνου και του Τζήμερου. Όσο τρελλό και να ακούγεται αυτό είναι αληθινό. Ο κόσμος της κεντροδεξιάς κατά την άποψη μας χωρίζεται σε πέντε γενικές κατηγορίες με βάση τη στάση τους σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Τα έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.
Είναι οι συντηρητικοί-νεοφιλελεύθεροι, οι προοδευτικοί-νεοφιλελεύθεροι, οι κεντρώοι (της δεξιάς) και ο λαϊκοί δεξιοί. Οι νεοφιλελεύθεροι είναι κυρίως η ανώτερη οικονομική τάξη. Οι περισσότεροι είναι προοδευτικοί αλλά αρκετοί είναι συντηρητικοί. Στους συντηρητικούς- νεοφιλελεύθερους απευθύνεται ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης. Στους προοδευτικούς-νεοφιλελεύθερους απευθύνονται οι Μάνος, Τζήμερος κλπ δηλαδή το ALDE Hellas. Στους ίδιους όμως απευθύνονται και ο Μητσοτάκης με το Βαρβιτσιώτη. Ενώ ο χώρος αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος του 3% και ενδεχομένως άνω του 10%, το ALDE δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην Ελλάδα. Η αιτία είναι ο Μητσοτάκης που κλέβει αυτούς τους ψήφους και τους πηγαίνει στη Νέα Δημοκρατία.

Όταν είχε έρθει ο Guy Ferhostad στην Ελλάδα, την παρουσίαση του βιβλίου του την είχε κάνει ο Μητσοτάκης. Από ιδεολογικής άποψης, ο Μητσοτάκης ήταν πολύ σωστή επιλογή καθώς είναι ομοϊδεάτες. Από κομματική άποψη όμως ο Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του και η βασική αιτία που το ALDE HELLAS δεν είναι στη Βουλή. Ο Μητσοτάκης είναι ιδεολογικά φίλος του ALDE και του Μάνου αλλά κομματικά ο μεγαλύτερος εχθρός τους και ο βασικός λόγος που δεν έχουν κατορθώσει να δουν τα κοινοβουλευτικά έδρανα.
Η λαϊκή δεξιά είναι η οικονομική τάξη κάτω του μέσου που έχει συντηρητικές απόψεις σε κοινωνικά θέματα. Σε αυτούς απευθύνονται οι Μπαλτάκος, Νικολόπουλος, Κρανιδιώτης κλπ. Η Χρυσή Αυγή έιναι μια ακραία μορφή λαϊκής δεξιάς. Οι κεντρώοι είναι πιο προοδευτικοί σε κοινωνικά θέματα.
Η μεγαλύτερη κατηγορία όμως είναι αυτοί που βρίσκονται ανάμεσα. Είναι η μεσαία οικονομική τάξη, από τους μικρομεσαίους μέχρι τους μεγαλομεσαίους. Είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του μικρού κράτους. Πιστεύουν ότι πρέπει να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα αλλά χωρίς να ισοπεδωθούν οι εργαζόμενοι.
Δεν είναι πολύ συντηρητικοί αλλά και όχι και τόσο προοδευτικοί σε κοινωνικά θέματα όπως οι αριστεροί. Δεν είναι θρήσκοι αλλά έχουν χριστιανική πίστη. Δεν είναι εθνικιστές αλλά έχουν πατριωτικό συναίσθημα. Δεν είναι ρατσιστές και φοβικοί απέναντι στους μετανάστες αλλά πιστεύουν ότι η λαθρομετανάστευση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να επιλυθεί. Θεωρούν ότι τα προβλήματα των Ελλήνων έχουν προτεραιότητα απέναντι σε αυτά των μεταναστών.
Σε αυτό το κόσμο απευθύνεται κυρίως η Νέα Αρχή. Αυτό το κόσμο δεν μπορεί να τον εκφράσει ούτε ο Μάνος ούτε ο Ανδριανόπουλος αλλά ούτε και ο Μητσοτάκης. Αυτοί έχουν το δικό τους μικρό ακροατήριο. Εμείς απευθυνόμαστε στη μεγάλη πλειοψηφία της κέντρο+δεξιάς.
Λανθασμένα έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι δύο βασικές τάσεις είναι η λαϊκή δεξιά και οι φιλελεύθεροι. Ενδεχομένως να είναι κατάλοιπο άλλων εποχών Παλαιότερα η δεξιά είχε από τη μία από θρήσκους, πατριώτες χαμηλής μόρφωσης και χαμηλού οικονομικού επιπέδου και από την άλλη από την μεγαλοαστική τάξη. Δεν ζούμε πια όμως στο 1950 που πραγματικά ήταν έτσι αλλά πλησιάζουμε το 2020.
Το άρθρο είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στους φίλους Αμερικάνους. Ελπίζω για να τους βοηθήσει σιγά-σιγά να αντιληφθούν την ελληνική πραγματικότητα και να μη βασίζονται σε στρεβλές απόψεις προσώπων του αμερικανικού κύκλου.  Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε επιστημονικές έρευνες. Ζούμε όμως μέσα στη κοινωνία και έχουμε κάνει ad hoc ημιεπιστημονικές έρευνες.
Δεν λέμε στους φίλους Αμερικάνους να το πιστέψουν επειδή το λέμε εμείς. Αυτό που μπορούν να κάνουν καθώς διαθέτουν τα οικονομικά μέσα, είναι επιστημονικές έρευνες για να διαπιστώσουν εάν πραγματικά είναι έτσι όπως τα λέμε. Σε περίπτωση που κάνουν κάτι τέτοιο θα μας ενδιέφερε να μάθουμε τα αποτελέσματα της έρευνας. Ενδέχεται να κάνουμε λάθος, οπότε θα διορθώσουμε τη στρατηγική μας.  

Θ. Τ.