Εκλογή αρχηγού & σωστή διαδικασία δημιουργίας κόμματος

Μας κατηγορούν για μυστικοπάθεια επειδή δεν παρουσιάζουμε τη σημερινή ηγεσία της κίνησης. Δεν την παρουσιάζουμε γιατί απλούστατα είναι προσωρινή. Όπως εξηγήσαμε και σε προηγούμενο άρθρο, θα παρουσιάσουμε το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο (Συντονιστές 30 Τομέων) μαζί με τον/την Πρόεδρο η Γενικό Γραμματέα όταν οριστικοποιηθούν οι θέσεις. Θεωρούμε ότι είναι επικοινωνιακά άστοχο να παρουσιάσουμε 5, 21 30+1 η 41 πρόσωπα που τελικά δεν θα είναι τα πρόσωπα πρώτης και δεύτερης γραμμής.

Ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας κόμματος είναι από επάνω προς τα κάτω. Ξεκινάει από έναν η περισσότερους  πολιτικούς  που στη συνέχεια συγκεντρώνουν και άλλους πολιτικούς. Προσδιορίζουν μια ιδεολογική τοποθέτηση, σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα και προσπαθούν να βρουν υποστηρικτές. Σχεδόν όλα τα κόμματα  με αυτό το τρόπο δημιουργήθηκαν. Η πιo συνηθισμένη περίπτωση σε αυτή τη κατηγορία είναι το ηγετικό κόμμα, δηλαδή το κόμμα που ξεκινάει από έναν ηγέτη. Η μορφή αυτή κομμάτων χρειάζεται αρκετούς οικονομικούς πόρους.
Το κίνημα βάσης ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση, από κάτω προς τα πάνω. Υπάρχει ατζέντα συγκεκριμένων θεμάτων και το πρόγραμμα δεν σχεδιάζεται αλλά προκύπτει αυθόρμητα από μόνο του. Βασίζεται αρκετά στην εθελοντική προσπάθεια και ένα μέρος των υποστηρικτών είναι ήδη συγκεντρωμένο. Για αυτούς τους λόγους  χρειάζονται  πολύ λιγότεροι οικονομικοί πόροι.
Ενώ ο συνηθισμένος τρόπος ξεκινάει από τον αρχηγό, εμείς τελειώνουμε με τον/ην αρχηγό (Πρόεδρο η Γενικό Γραμματέα). Ο αρχηγός θα εκλεγεί αφού έχουν συμπληρωθεί όλες οι θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα παραδοσιακά κόμματα ακολουθούν την εξής σειρά: αρχηγός, πρόσωπα πρώτης γραμμής, πρόσωπα δεύτερης γραμμής, θέσεις, οργάνωση, βάση. Εμείς ακολουθούμε ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση: βάση, οργάνωση, θέσεις, πρόσωπα δεύτερης γραμμής, πρόσωπα, πρώτης γραμμής, αρχηγός. 
Το ότι είναι αντίθετη δεν σημαίνει ότι είναι ανάποδη. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η σωστή και οι άλλες είναι ανάποδες. Τόσο αυτές του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και η πρώτη, μεταξύ ίσων, θέσεις είναι κενές. Για αυτό και δεν παρουσιάζουμε τα πρόσωπα, γιατί ακόμη δεν υπάρχουν.
Βρισκόμαστε σε σχετικά μικρό μέγεθος. Η ανάπτυξη της Νέας Αρχής ακολουθεί την αρχή της χιονόμπαλας η για να το εκφράσουμε πιο επιστημονικά έχει γεωμετρική πρόοδο. Όσο αποκτά μεγαλύτερο μέγεθος η ανάπτυξη είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Με βάση αυτή τη παρατήρηση μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα αποκτήσουμε μεγάλο μέγεθος. Λίγο υπομονή και όλα θα αποκαλυφθούν και ο/η αρχηγός και το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν είναι θέμα μυστικοπάθειας η μη αποκάλυψη της σημερινής ηγεσίας αλλά θέμα σωστής επικοινωνιακής τακτικής.
 Γιατί δεν περιμέναμε να οριστικοποιήσουμε πρώτα την ηγεσία του κόμματος και μετά να βγούμε προς τα έξω; Αυτή ήταν μία από τις επικρατέστερες απόψεις όταν συζητήσουμε τα θέματα της οργάνωσης και ανάπτυξης της κίνησης. Όπως εξηγήσαμε, ο καθορισμός της οριστικής  ηγετικής ομάδας είναι το τελευταίο στάδιο. Εκτιμήσαμε ότι μέχρι το τελευταίο στάδιο μπορεί να μεσολαβούσε μεγάλο διάστημα. Θεωρήσαμε ότι δεν υπήρχε λόγος να χάνετε πολύτιμος χρόνος.
Βγαίνοντας προς τα έξω, μας βοηθάει να γίνεται η κίνηση γνωστή σιγά – σιγά. Επίσης προσελκύει υποστηρικτές, φίλους και πιθανά μέλη της ηγεσίας. Τέλος διευκολύνει πολύ τη διαδικασία. Να δώσουμε ένα παράδειγμα. Το πρώτο πράγμα που μας ρωτούν είναι για τις θέσεις της κίνησης και ποιοι άλλοι συμμετέχουν. Και τα δύο αυτά μπορεί να τα δεί κανείς στο διαδίκτυο. Οι θέσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα και οι απόψεις των φίλων σε αυτό το e Βήμα Δημοσίου Διαδικτυακού Διαλόγου.